Comunicat de presă: Expozițiile Generații – un periplu fotografic al educației intergeneraționale

Pe data de 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educației, o colecție de 5 expoziții fotografice vor ilustra proiectele de educație intergenerațională derulate în Blaj, Bonțida, Buziaș, Dezmir și București, comunități în care Fundația Regală Margareta a României și Fundația Bosch România susțin Centrele Generații. Expozițiile prezintă o colecție de momente surprinse la centrele de zi din comunitate, unde seniorii sunt voluntari pentru copii, contribuind astfel la progresul lor școlar, precum și la dezvoltarea unor abilități vocaționale și socio-emoționale.

În cadrul Centrelor Generații, activitățile educaționale, atelierele și cluburile în beneficiul copiilor se bazează pe experiența de viață și pasiunile persoanelor vârstnice. Astfel, ateliere pe teme diverse precum: gastronomie, meșteșuguri, teatru, pictură, grădinărit, bune maniere etc – au fost incluse în portofoliul de activități educaționale ale centrelor de zi. Aceste activități fac centrele sociale atractive pentru copiii din familii defavorizate din punct de vedere economico-social și au un impact semnificativ în reducerea abandonului școlar și optimizarea relației cu școala, precum și în îmbunătățirea rezultatelor școlare și a frecvenței la cursuri.

Expozițiile Generații ilustrează în spațiul public atmosfera intergenerațională a centrelor – participanți, activități, relații și emoții, surprinse în cadrul proiectelor din fiecare comunitate. Astfel este ilustrată diversitatea și complementaritatea relațiilor dintre cei tineri și cei în vârstă, precum și importanța și aportul fiecărei generații în crearea unei societății sustenabile. Expoziițile Generații fac parte dintr-o campanie mai amplă care promovează colaborarea intergenerațională și valorizarea fiecărei categorii sociale.

Pe parcursul anului 2023, activitățile intergeneraționale susținute de Fundația Regală Margareta a României șiFundația Bosch România se desfășoară în cadrul centrelor operate de Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic în Blaj, Fundația Creștina Diakonia în Bonțida, Asociația Stern der Hoffnung în Buziaș, Asociația Something New din Dezmir și Fundația Sfântul Dimitrie din setorul 2, București. Centrele Generații sprijină un total de 146 copii, cu ajutor material, școlar și socio-emoțional, cu aportul a 46 senori care activează prin voluntariat ca mentori, educatori, instructori sau consilieri, oameni model și inspirație pentru copii.

Expozițiile Generații pot fi vizitate astfel:

  1. Centrul Bunul Samaritean din Blaj

Perioada expoziției 5-8 octombrie 2023

Locația expoziției: Centrul de zi, Str Andrei Șaguna, Nr 20.

  • Centrul de zi pentru copiii din familii în dificultate, Fundația Creștină Diakonia Cluj

Perioada expoziției 4-5 octombrie 2023

Locația expoziției: Căminul Cultural

  • Centrul Stern der Hoffnung din Buziaș

Perioada expoziției 5-6 octombrie 2023

Locația expoziției: Parcul Central Buziaș, Colonada Centrală

  • Centrul Comunitar Dezmir – Asociația Something New

Perioada expoziției 3-8 octombrie 2023

Locația expoziției: Căminul Cultural Dezmir, Str Viilor, nr 1

  • Centrul pentru Educaţie şi Sprijin Comunitar, Fundația Sfântul Dimitrie

Perioada expoziției 2-6 octombrie 2023

Locația expoziției: Fundația Sfântul Dimitrie, Str Agricultori, Nr 62, București, Sector 2